ESZA

Bemutatkozás


A projekt bemutatása:

A projekt elnevezése: „Hozunk-Viszünk tovább” egy lezárt Norvég Alap, Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése kiíráson nyertes (HU07-0200-B2-2016) Hozunk – Viszünk című programunkra utal, melynek során a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesülettel és a Debreceni Egyetem hallgatóival valamint az álmosdi és bagaméri roma fiatalokkal közösen valósítottunk meg különböző fejlesztő, hagyományőrző és szabadidős programokat. Mostani projektünkkel a célunk kettős: egyrészt tovább vinni a legsikeresebb programelemeket, másrészt a bevont további településeken multiplikálni az eredményeket. Ez utóbbi célt a kiválasztott 8 településen (Bagamér, Hosszúpályi, Balmazújváros, Hajdúbagos, Hodász, Hajdúbagos, Hajdúhadház, Hajdúdorog és Nyíradony) évi 1-1 roma gasztronómiai, és hagyomány őrző program, illetve 1, a roma lakosság problémáit, a fejlesztési lehetőségeket, a mindennapi élethelyzetek kihívásait bemutató interaktív workshop lebonyolításának segítségével szeretnénk elérni, ezzel is hozzájárulva a lakosság szemléletformálásához, a téma iránti elkötelezettségük erősítéséhez.

A választott településekre úgy esett választásunk, hogy korábban valamilyen formában már dolgoztunk együtt az ott működő civil szervezetével, roma nemzetiségi önkormányzatával , művelődési ház vezetőjével, gyermekház vezetőjével, polgármesterével. A rendezvények egyben toborzó jellegűek is, hiszen célunk, hogy aktivizálva a résztvevőket, bevonjuk őket a projekt többi programelemének lebonyolításába, melyek közül kiemelkedik a térség roma hagyományainak és történelmének feltárása és feldolgozása. A Hozunk – Viszünk program legsikeresebb elemei közül pedig évről-évre megrendezésre kerülne a Hajdúsági Civilek Napja, a régió cigány tánccsoportjainak seregszemléjével, a nyári alkotótábor, és a fiatalok számára a cigány tánc és nyelvtanítás. Ez utóbbi kiegészülve azzal, hogy a kutatás során összegyűjtött történetekből, mesékből, legendákból a fiatalok évente egy-egy táncjátékot is elkészítenek, melyet a többi településen is bemutatnak a hagyományőrző rendezvények keretében.

Szintén új elem a Roma Holokauszt Emléknap megtartása, amelynek majdani tematikája szintén a kutatás során összegyűjtött anyagokra épül. A program jó lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és tapasztalatszerzésre, jó gyakorlatok megismerésére, egyrészt a többi nyertes pályázóval kialakított együttműködés keretében, másrészt három hazai és három romániai tanulmányút segítségével. Azt reméljük, hogy a megismert közösségeket szintén be tudjuk vonni a további programelemek színesítésébe. Nem maradhat ki a korábbi program talán legsikeresebb programeleme sem, a debreceni Campus Fesztiválon (ami százezres látogatószámával a régió legnagyobb zenei rendezvénye) való kitelepülés, hiszen itt a roma fiatalok és az egyetemisták közösen hoztak létre és valósítottak meg programelemeket, melyeken nagy számú érdeklődő vett részt, így talán az egyik legalkalmasabb platform az előítéletek csökkentésének elérésében. (A programról a Duna TV közel 10 perces riportot készített.)

Programunk hosszú távú célja, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben élő nagyszámú roma lakosság közösségeit és tagjait fejlesztve, identitásukat erősítve hozzájáruljunk a térség leszakadásának mérsékléséhez, a lakosság életszínvonalának növekedéséhez és a társadalmi konfliktusok csökkenéséhez. A tervezett programelemek egyszerre biztosítják széles körben a szemléletformálást, a roma közösségek aktív részvétel melletti fejlesztését, a társadalmi szolidaritás növelését, új párbeszéd-csatornák kialakítását, a téma tudományos feldolgozását és a hátrányos térség fejlesztését. A programelemek többsége a fiatalok és civil szervezetek önkéntes együttműködéseként valósul meg, amely lehetőséget biztosít az aktív kapcsolatépítésre, ezáltal hozzájárul a projekt eredményeinek fenntartásához. A programelemekkel összesen 1500 fő elérést vállaljuk.  

 

EFOP-1.3.4-16-2017-00061


Projekt címe: Hozunk-Viszünk tovább

Támogatás összege (Ft): 49 805 902

Összköltség (Ft): 49 805 902

Támogatás mértéke: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.06.01

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.08.30

Kedvezményezett: Roma Láng Egyesület

Támogatóink

esza

         EFOP-1.3.4-16-2017-00061

 
 
Ide kattintva érheti el régi oldalunkat:
 
hozlogo